16. 7. 2015

Kterak kampaň jakési "Prcie" minimum islámoklastů dojala...


Tenhle příspěvek bude do určité míry vycházet z jednoho z těch předchozích, ale znáte to - opakování matkou moudrosti. Původně jsem si nemyslela, že se k tomuto tématu vůbec vyjádřím, protože jsem nejdřív souvislost s hlavním tématem blogu - islámem - neviděla, ale světe, div se, ono v tom přece nakonec určité spojení bude. Tím pojícím prvkem je totiž kupodivu právě moje maličkost s mými zkušenostmi a zprostředkovanými zkušenostmi z okolí. Tedy začněme:

Bylo jednou jedno děvče. Po narození se mu příliš nechtělo koukat na svět. Učilo se chodit, ale ještě ve třech letech při procházce venku zakopávalo o každý kámen a každý obrubník, protože nevidělo na metr před sebe. Pak asi ve čtyřech letech dostalo konečně brýle a druhý den přineslo mamince, se kterou předtím zvládlo nakreslit leda tak klubíčka vlny, vlastnoručně nakreslený obrázek princezny. Nicméně to děvče mělo vážně i tak dost smůlu. Na tu největší oční vadu se přišlo až v době, kdy už se s ní nedalo nic dělat. Nějakou dobu se řešilo, jestli děvče nebude muset místo běžné školy navštěvovat internátní školu pro slabozraké, čili vyrůstat daleko od domova, v ústavní péči s podobně postiženými. Nakonec základní školu s vidícími dětmi s určitými úlevami zvládlo. Zvládlo i soukromou střední školu a několik škol vysokých. Zvládlo se dokonce starat o člověka, jehož vizus byl ještě mnohem menší než ten její, včetně jeho doprovodu po (pro ni tehdy neznámé) metropoli. Nicméně kdesi v budoucnosti toho děvčete i tak pořád straší TMA.

Bylo jednou jedno děvče. Žilo na venkově, a když na jaře rozkvetly všechny stromy, květiny a trávy, to děvče strávilo dny i noci lapáním po dechu, protože se dusilo. Trvalo to s přestávkami celé měsíce. Nemohlo projít kolem kvetoucího keře šeříků. Nemohlo přinést mamince k svátku karafiát. Nemohlo s dětmi ze školky a školy na procházku nebo na výlet. Stávalo se, že ji uprostřed vyučování učitelky vodily domů, sípající a kolabující až do příjezdu sanitky. Ordinace, injekce, za pár měsíců kontrola na alergologii, další léky, které neúčinkovaly a na které i tak bylo nutné myslet dvakrát denně. A pak, když bývala sezóna senosečí, děvčeti začaly "tábory". Pobyty v léčebnách a ozdravovnách, od pěti let každý rok až do dvanácti. Tři týdny mimo domov, mezi těmi, kteří na tom byli podobně a kteří tudíž neřešili, co to děvče zvládne nebo nezvládne, jako se tomu divily ostatní děti na vsi. Žádný odpočinek. Dopoledne víceméně běžná výuka ve škole při ozdravovně, pak léčebné procedury (ach ta věčná rýma z prochladnutí!), pak tříhodinový pobyt v krápníkových jeskyních, včetně her, spánku ve spacáku a výkonnostních testů na úvod a závěr. O víkendech pěší výlety po okolí, kdy sípali a padali únavou i ti nejodolnější z osazenstva ozdravovny. Doma výlety s rodiči na kole, ovšem stačilo to přehnat s délkou trasy nebo projet podél kvetoucího pole a zas mohlo zůstat na pár dní doma místo chození do školy. Ve dvanácti letech děvče konečně dostalo léky, které jí záchvaty dušnosti postupně úplně zastavily a vrátily jej tak do života, který do té doby pořádně nepoznalo. Najednou mohlo na výlety se zdravými dětmi, aniž by hrozilo, že tam nebude k dispozici rychlá pomoc, zvládlo prolézat půdy plné zaprášeného sena, slámy a haraburdí, spát v peřinách, trasy cyklovýletů se prodloužily. Ovšem její výkonnost nikdy nebude taková jako u zcela zdravých lidí. O tom, že jí ony zázračné léky spolu s věčným bojem o energii pro každé nadechnutí zastavily fyzický růst asi netřeba mluvit. Dosáhnutí do horního regálu v obchodě je holt malou daní za to, co jí nakonec bylo umožněno.

Bylo jednou jedno děvče, a věřte nebo ne, kůže mu ze začátku taky moc nefungovala. Miminko s ekzémem. První vzpomínky - kelímky se smradlavými mastičkami. A víte, jaké to je, když se poloslepé dítě lapající v noci po dechu kroutí, aby se mohlo ještě poškrábat pod koleny? Až mořská voda v osmi letech vše spravila.

Bylo jednou jedno děvče. Já vím, už je to únavné... ale co naplat, když se to děvče narodilo s nedovyvinutými záklopkami v ledvinách. Období do tří let strávilo to děvče pod silnými léky, tlumícími infekci z toho, jak se mu moč vracela z měchýře do ledvin. Ve třech letech přišla operace. Děvče na pár dní dostalo vývod bokem a poloslepé a sípající se s pytlíkem vlastní moči na krku ploužilo po chodbách nemocnice, než ho zase zašili. Jizva přes celé břicho, v dospělosti hodně sexy. A po operaci snad každý rok nejméně dva záněty močových cest, tuny antibiotik, ordinace, laboratoře, lékárny, sklenice s močí, ultrazvuky, dveře s nápisem Mikční urografie (doporučuju příznivcům hardcore piss porna), případně Nukleární radiodiagnostika (něco pro ty, které fascinují svítící ručičky hodinek). A už víte, jaké to je, když se poloslepé, sípající a škrábající se dítě potácí v noci potmě na toaletu, aby ze sebe v bolestech vyloučilo pár kapek? Děvče na sebe muselo být hodně přísné, aby tohle i v dospělosti zvládlo.

Bylo jednou jedno děvče. Pokud vůbec po přečtení předchozího má nějakou cenu zmiňovat, že to bylo děvče. Bylo to stvoření věčně pod vlivem nějakých léků, které ji sice nějakým způsobem udržovaly naživu a řešily její nejakutnější potíže, ale jejichž vedlejší účinky se mezi sebou navzájem tloukly, a co hůř, dlouhodobě jí snižovaly imunitu. Takové to, když je poloslepé, právě se neškrábající a nedusící dítě ve školce nebo ve škole a přijde tam někdo s virózou nebo nachlazením. Takové to, když děvče nemůže jezdit do školních kurzů plavání, protože jsou v zimě a ono si v té rychlosti nikdy nestíhá vysušit vlasy tak, aby z toho zase neprochladlo. Takové to, když na smrkání nestačí kapesník, ale rovnou stará dětská látková plenka. Nebo to, když si z léčebných pobytů pamatuje všechna sezení před horským sluníčkem, inhalace vincentky skrz různě sofistikované vrčící a bublající přístroje a trubky, horké koupele loktů v plechovém korytu s plastovými hračkami nebo třeba proplachování nosních dutin konvičkou slaného roztoku. Paraleny, zábaly na krk, teploměry, hořké bylinkové čaje. I to se naštěstí časem srovnalo, jak jí byly postupně ty šílené kombinace léků vysazovány.

Děvče bylo zkrátka kriplík, mělo na to příslušné papíry, které jí asi do deseti let umožňovaly chodit všude s průvodcem a mít například na cestování tomu odpovídající slevu. Od patnácti let pak bylo rozhodnuto, že se děvče nebude moci zařadit do běžného pracovního procesu, což dosvědčilo další lejstro. O to ovšem po deseti letech z rozhodnutí ctihodného pana ministra přišlo, tak jako ti, kteří na tom byli podobně či hůře. Od té doby je děvče formálně zdravé. Bez jakéhokoli lékařského posouzení.

Děvče vždycky vědělo, že na tom jsou jiní lidé ještě hůře. Vyrostlo v domácnosti s již dost nemocnými prarodiči, jeho vlastní máma na tom také nebyla zdravotně nejlépe a i přes částečný invalidní důchod zvládala péči o ni, zaměstnání i běžné starosti o malé hospodářství. Ve škole se děvče setkalo se spolužačkou s dětskou obrnou, občas si některý rozjívenec zlomil ruku nebo nohu a pajdal po chodbách se sádrou. Později se o handicapované začalo děvče zajímat ještě víc - to když na ni na blogu začal sprostě útočit jeden vozíčkář, kterému předtím nezištně nabídla svou účast a případnou další radu či pomoc. Přivedlo ji to do celé komunity lidí s různými stupni a typy fyzických postižení, nebo těch, kteří se o takové lidi starají. Přimělo ji to zajímat se o jejich problematiku více, naslouchat, s čím se který handicapovaný potýká, jak na postižené reaguje zdravá část veřejnosti a jak se všechny tyto vztahy a stavy promítají do chápání aktuální vládní garnitury. Psala blogy, které její vrstevníky (věkově lehce přes dvacet) asi dost překvapily, psala maily celé poslanecké sněmovně, když se mělo řešit, zda si handicapovaní budou smět ponechat příspěvek na péči. Stála na demonstraci s nevidomými, neslyšícími, vozíčkáři, lidmi o berlích a jejich pečovateli, když ministr rozhodoval o otázkách, které u mnohých znamenaly jejich další přežití. Z ušetřeného kapesného poslala jedné ležící vozíčkářce, trpící rakovinou pohlavních orgánů, malý příspěvek na novou televizi. Dalšímu vozíčkáři pomáhala najít firmu prodávající repasované elektrické vozíky, protože zdravotní pojišťovna mu jej odmítla přiznat. Nu a pak přišel ten krátký vztah a společný život s prakticky nevidomým partnerem.

Jak je vidět, život toho děvčete byl vždycky buď - anebo. V oněch letech, kdy si procházela tím nejhorším, nebyly neziskovky a kluby handicapovaných, nadací a sbírek bylo pomálu. Na venkov z toho dosahovalo ještě méně. Handicapy lidem komplikovaly životy. Nebyly mobily, dlouho ani pevné linky v domácnostech, na vlak daleko, autobus jezdil pouze několikrát za den. Když matka musela s nemocným děckem zůstat doma, pochopitelně nemohla do práce, a pokud neměla řidičský průkaz a vlastní auto a bylo potřeba náhle dojet k lékaři, odnesl to i otec, který do té práce nemohl taky. S handicapovaným dítětem se nemohlo jezdit na dovolené, i stanování u přehrady bývalo rizikem. Aby se ušetřilo na léky, bylo nutné část potravin vypěstovat vlastními silami. Což obnášelo jak zmíněnou pravidelnou senoseč, tak starosti tu s hejnem husí, kačen, krůt, slepic, třemi plnými králíkárnami, občas kůzlaty, nakonec se zakotvilo u ovcí, k tomu ruční sadba a sklizeň patřičného množství brambor, krmné zeleniny i běžné zeleniny a ovoce ke konzumaci. I to bránilo v cestování a užívání si kulturních a společenských radovánek.

STOP.

Na scénu přichází Lucie "Prcie" Bittalová. Vypráví o sobě třeba tady. Otázkou je, do jaké míry její vyprávění brát vážně (jsou i takoví, kteří tvrdí, že to či ono v tom příběhu pravdou není). Paní Bittalová byla totiž vládou placena za trolling. Do takových aktivit spadalo i to, že směla LHÁT někomu, kdo byl označen (kým?) jako neonacista nebo jiný "společensky nebezpečný živel". Nicméně berme to prozatím tak, že je onen příběh pravdivý. Tedy - městské dítě z rozvrácené rodiny, trávící mládí po barech a klubech ve společnosti "nácků", kterým se nejdřív chtěla zalíbit a pak se rozhodla proti nim "bojovat". Cílené vyhledávání konfliktních a adrenalinových situací, dokonce i později, kdy dotyčná pouze seděla u počítače. Odpovídající životospráva. Přiznaná zanedbaná prevence týkající se vlastního zdraví. Pobyt v rizikovém prostředí, kontakt s rizikovými osobami. O abstinenci paní Bittalové si rovněž dovolím pochybovat, minimálně v době, kdy se pohybovala právě v prostředí údajně neonacistického undergroundu. Pasivní kouření rovněž přítomno. V neposlední řadě pravděpodobně hrála roli i genetika, možnost náchylnosti k určitým chorobám, která se v nefunkčních rodinách těžko kontroluje.

A kampaně. Projekty. Všechny sponzorované nedobrovolně těmi, kteří by raději už v dobách Luciina plného zdraví možná rádi přispěli těm handicapovaným, nemocným či jejich pečovatelům. Někdo zkrátka nemá čas a chuť starat se o vyloučené lokality nebo jejich obyvatele, když má na krku nemocné dítě a starou babičku. Možná takovým lidem opravdu vadí tlupa "sociálně vyloučených" pořvávající jim pod okny do noci. O tyhle lidi paní Bittalové tenkrát nešlo. Ani o ten motor, který to všechno táhne, ani o ty postižené, pokud neměli "správnou" barvu pleti nebo nepocházeli z ghetta. Obyčejná rasistka placená vládou. To první je mimochodem vcelku v pořádku, pokud jde o skutečnou pomoc lidem nemajoritní barvy pleti z ghett či odjinud, kteří jsou v problémech - výběr pomoci je na každém, a pokud ona cítila, že tito lidé pomoc potřebují, angažovat se v jejich prospěch pochopitelně mohla. Byť s FORMOU její pomoci zásadně nesouhlasím - ani s různými pseudokampaněmi a projekty, ani s protiakcemi neonacistických a jiných pochodů, kterými obyvatelé lokalit v sousedství těch vyloučených mnohdy reagovali na již neúnosnou společenskou, bezpečnostní či hygienickou situaci.

Napsala jsem, že "výběr pomoci je na každém". Což pravděpodobně příliš nevoní právě paní Bittalové a jí podobným, kteří nyní nastoupili do kampaně "Měsíc raka" proti rakovině děložního čípku, kterou dotyčná údajně onemocněla. Pravím "údajně", neboť okamžitě po rozjezdu té kampaně se ke mně dostal screenshot komunikace s jejím okolím, ve kterém se jasně hovoří o tom, že by celé její onemocnění mohlo být pouze předstírané. Ne, nemíním se tu jakkoli dotknout možnosti, že by paní Bittalová skutečně vážně nemocná byla. Pokud ano, je to totiž beztak její soukromá věc, stejně jako se děvče popisované nahoře nevytahovalo se svými handicapy, natož aby na ně dělalo kampaně.

Kampaň už tu ovšem je. Na koho cílí? Pravděpodobně na ty, kterým se paní Bittalová skrze své předchozí aktivity ještě nezhnusila. Nic proti tomu, aby se i tahle cílovka zaměřila na prevenci chorob a udržování vlastního zdraví, léčba rakoviny je konec konců nákladná a péče o člověka s rakovinou zasáhne i životy okolí. Prostě by přibylo víc nezaměstnaných a nezaměstnatelných, lidí s nižším důchodem atd. Takže potud v pořádku, Hate Free děvčata, hurá na prevenci, proočkovat (dnes už to není tak drahé jako za mých dob) a omezit pravděpodobný kontakt s papilomaviry a jeho přenašeči. Zda to doplní modlitbami k Alláhu nebo poslechem etno hudby už je pak na nich. Pikantní je, kolik z nich nyní vcelku hrdě píše, že o prevenci rakoviny děložního čípku minimálně v lékařské rovině nevědělo vůbec nic, zatímco na mne můj maloměstský lékař s nabídkou očkování naběhl po poměrně krátké době od chvíle, kdy jsem k němu začala chodit. Z rodin něco takového asi taky neznají, možná se příliš nestarají o gynekologickou anamnézu vlastních maminek a babiček, aby aspoň tušily, co se jim do budoucna může přihodit a co si mohou a nemohou při případném plánování vlastní rodiny a dalšího života dovolit. Ale to jen tak na okraj.

Pak tu jsou ovšem i ti, na které ta kampaň NECÍLÍ. Byť by se tak na první pohled mohlo zdát. Tedy ta skupina či vrstva lidí, kterým se paní Bittalová a společnost či vláda, pro kterou pracuje, už dávno znechutily. Není důvod, proč by tito lidé na tuto kampaň, zaštítěnou právě takovou osobou, nemohli reagovat, dokonce odmítavě, ostře a negativně. Což se stalo. Není příliš s podivem, že se toho chopila třeba paní Hrindová ze skupiny Naštvané matky. Upřímně řečeno, kdyby se mi dcera chovala tak nezodpovědně, že by místo vlastního zdraví upřednostnila dejme tomu blokování "protiromských" pochodů nebo zabíjela čas v "komunitních centrech", asi bych taky byla nadšená z představy případných následků. Tedy - Naštvané matky k tomu mají co říct. Je pravděpodobné, že některá z nich také nemocné dítě má. A že se musí k tomu starat o stárnoucí rodiče. Žádná kampaň na podporu toho, aby už nebyly naštvané z toho všeho, co se kolem nich děje, neběží, natož aby jim stát nějak ulehčoval živobytí. Ba co hůře, možná některým z nich stát přesadí do sousedství pár ilegálních imigrantů muslimského vyznání, po kterých rozhodně netouží. Ne, nemyslím si, že by Naštvaným matkám vadila představa osvětové kampaně na prevenci nějakého onemocnění, do které by se třeba zapojil někdo, kdo tím onemocněním trpí. Nebo že by Naštvané matky měly něco proti nemocným rakovinou obecně, chraň Bůh.

Co ovšem vadí, je ona osoba a instituce, se kterou je spojena. Není důvod to neříct. Obojí má pověst absolutně příšernou, mnohdy omezující životy těch, kteří se nyní kriticky vymezují vůči kampani a kteří zároveň skutečně tu pomoc potřebují už celá léta. Té pomoci jim nebylo dopřáno, a navíc ještě bývají označováni jako "společensky škodlivé elementy" právě těmi, kdo nyní stojí za touto kampaní. Což se jinak než vrcholem hnusu nazvat nedá. Jinými slovy: Úřad vlády, pod který instituce paní Bittalovou zaměstnávající, neměl nikdy potřebu se jakkoli zajímat o lidi jakkoli nemocné a handicapované. Děje se tak pouze na základě momentálního onemocnění jedné jeho zaměstnankyně. Financování oné kampaně je opět netransparentní, jako u značné části projektů Úřadu vlády a lidí s ním spojených (aneb věřte někomu, kdo profesionálně lže...). V pořádku by bylo, kdyby KDOKOLI JINÝ navrhl: "Pojď, Lucie, nejsem spojený s vládou, můžu ti udělat kampaň, ve které budeš SPOLU S DALŠÍMI NEMOCNÝMI vystupovat jako figurantka, vezmeme pár dobrých lékařů a uděláme to pořádně." Místo toho je takto situovaný člověk organizátorem celé akce, plné jalových výkřiků typu "dostala jsem to!". V podstatě jde o konflikt zájmů, a nebojím se napsat hraničící až s parazitismem na tématu vážně nemocných lidí. Ale na druhou stranu - pokud něco tak trapného stačí těm, kteří se teprve teď odhodlali o ono téma zajímat, k tomu, aby je přivedlo na gynekologické křeslo, asi je to v určitém směru pořád lepší než nic. Byť pohrdání preventivními prohlídkami, které jsou zatím poskytovány ZCELA ZDARMA včetně příslušného screeningu nádorových onemocnění asi pro dámy není dobrou vizitkou. Určitě bude nutné se nad konceptem veřejného zdravotnictví zamyslet, pokud tisícovka nakažených ročně této části společnosti zřejmě k adekvátní reakci nestačí.

Přináší to ovšem i komické reakce. Považte, sluníčka najednou žadoní o soucit a respekt u těch, pro které měli doteď jen slova odsouzení a pohrdání! A když se jim ho nedostane, když naopak někdo vyjádří vůli podporovat nadále něco či někoho úplně jiného, tak bezmocně zuří! Ke kampani se vyjádřil třeba sociolog Petr Hampl - těch plivanců, co se na něj okamžitě sneslo! Od lidí, o které on z výše popsaných důvodů nestojí! Těch výkřiků "ty jsi debil" - kdyby se za každý takový dávala koruna na nějaké onkologické nadační konto, případně se do preventivní kampaně za tyto peníze zapojily známé a důvěryhodné osobnosti, to by bylo něco! Pochopitelně se tak nestane, hejtování Hampla nebo Hrindové není zas až takovou motivací nějaký projekt udržet, a léčit "islámofoby" beztak nikdo nemá zájem, raději poskytne kapacity určené původně jim jakýmsi ilegálním imigrantům. To je ta současná "dobrosrdečnost".

Tolik snad k celé zbytečně vyvolané "kauze". Já samozřejmě za sebe kampaň paní Bittalové nepodporuji a její osobní osud je mi vcelku lhostejný. Vyrojilo se dost lidí, kteří tvrdí, že je začala zajímat pouze na základě té kampaně, resp. následné kauzy, takže nedostatkem pozornosti trpět nebude. Stejně tak je dost lidí, kteří naopak uvítají mou pozornost, a těch, o které stojím zase já. Každý zkrátka tolerujeme a preferujeme něco jiného. Svobodná vůle a svobodná volba, která se nedá ohýbat tím, že je za něčím podepsaný někdo z Úřadu vlády. I tam smí obyčejné lidské utrpení. A dokud ho ti lidé nepoznají opravdu zblízka, což se zatím evidentně i přes proklamovaný opak nestalo, těžko jejich souzení druhých přinese někomu něco dobrého. Tam jde pak spíš jen o uplatňování moci a prosazování vlastních zájmů.

Podle mého názoru požadujeme-li svobodu rozhodnout se, co či koho přijmeme či odmítneme, včetně islámu, musí totéž platit i směrem k jednotlivým osobám či jejich projektům. Ono to ostatně již dávno funguje, třeba v případě oné dívky, která se musela spoléhat vždy na sebe sama a své nejbližší a počítat s tím, že budou lidé, kteří na její handicapy a utrpení nebudou brát ohled a dají přednost někomu jinému. Žít se s tím jak vidno dá, aniž by člověk druhému vnucoval, že je nějak špatný, když při čtení takových příběhů automaticky nevytáhne kapesníček. Pokud je takové téma zpracováno do kampaně někým, kdo se k tomu absolutně nehodí, je nabíledni, že to vyvolá i efekt zcela opačný, včetně nezájmu a výsměchu a odmítání. Takových neúspěšných kampaní už zde máme několik, namátkou třeba "Romové nám vybílili byt" nebo zařazení fotografie IVČRN do ankety Sexistické prasátečko, po které IVČRN přibývalo příznivců jak na běžícím pásu.
 
;