15. 9. 2015

Jako příboj...

(postřehy z demonstrace "Za naši kulturu a bezpečnou zem", 12.9.2015, Praha - Václavské náměstí/ Muzeum)

Ano, jako příboj chvílemi působilo to vzedmutí emocí několikatisícového davu, shromážděného na jednom z nejposvátnějších míst naší země - před Národním muzeem, čili výstavní skříní toho, co je a bylo u nás nejvzácnějšího a nejzajímavějšího... Ale pojďme si sobotní události přiblížit hezky od začátku.

Sama jsem byla na místě už asi hodinu před začátkem celého dění. Přece jen jsem nechtěla, aby se opakoval minulý týden, kdy jsem se na hodinách překoukla a pak na akci dobíhala s jazykem na vestě až po hymně. Takže jsem dokonce i riskovala a s praporky v rukou (a svým již poměrně známým obličejem) přestupovala na metru už na Můstku a ne zbaběle na Florenci, jak jsem měla původně v úmyslu. Přece se za sebe nebudu stydět ještě před začátkem demonstrace, ne?

Na místě už ovšem bylo poměrně živo, řádově desítky lidí. A opět ten starý známý kolorit, prvních pár povědomých až důvěrně známých obličejů z různých divizí BPI, příznivců IVČRN... Ale i spousta nováčků, dost z nich ovšem taky s vlajkami (buď s logem IVČRN, nebo českými) a transparenty. Mezi nimi procházející turisté, lidé s foťáky a kamerami, hloučky policistů... Třepání rukama, objímání na pozdrav, krátké i delší debaty, čekání na další známé, pár rozhovorů s turisty z ciziny, pózování s vlajkami a odznakem na hrudi, procházení po místech nám vyhrazených, vyhýbání se mikrofonům a stativům, do toho nad námi vyhrával z reproduktorů Karel Kryl, slunce svítilo a vlajky vlály... Co víc si vlastně v takové odpoledne přát?

atmosféra před začátkem akce - foto (c) RB


Akce začala českou státní hymnou - což je výmluvným znakem toho, že ji nepořádala samotná IVČRN nebo Blok proti islámu, které dávají hymnu až nakonec a ještě někdo předzpívává. V minulém článku z akce, kterou pořádaly tytéž osoby, jsem to už kritizovala jako ne příliš vhodné řešení - ovšem nemohu čekat, že všichni organizátoři budou mít dobré dramaturgické schopnosti, možná se jen chtějí "odlišit", a proto vrtají zbytečně do toho, co má svůj smysl a funguje. Ostatně dramaturgie celé demonstrace pak kulhala ještě v několika místech, k čemuž se ale dostanu později.

Po hymně následovaly první projevy - moderátor uvedl Lucii Haškovou a videobloggera Jiřího Jiskru. Ten byl ve svém proslovu velmi otevřený a mj. vyzval premiéra Bohuslava Sobotku k uklidnění celé situace související s migrační vlnou, k vysvětlení všech nejasností, nabídnul mu osobní setkání a diskusi. Došlo i na minutu ticha za první oběť sluníčkářského a multikulti bonzovacího řádění - Tomáše Strnada, organizátora lednové demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze, který nevydržel psychický tlak vzniklý po vyhození z práce a kombinaci dalších faktorů a 5. září 2015 spáchal sebevraždu. Přiznám se hned, že mě tato zpráva velmi zasáhla, když se ke mně poprvé dostala, protože jsem na tom právě taky nebyla nejlépe. Už v ten den jsem tedy za Tomáše aspoň zapálila svíčku a u Muzea si ho pak s úctou připomněla.


v pozadí za sochou sv. Václava protidemonstrace těch, kteří chtějí "uprchlíky" přijímat za každou cenu (foto RB)


Pak ovšem došlo na tu část demonstrace, která měla u zúčastněných asi největší odezvu. K muzeu totiž po magistrále dojeli motorkáři, kteří na strahovském stadionu skončili svou akci "Bikers Against Islam" (které se zúčastnil i lídr Bloku proti islámu Martin Konvička) a kteří se rozhodli "naši" akci podpořit. Mohli jsme tak sledovat průjezd kolony snad 500-600 silných motocyklů, který trval několik desítek minut a který vzbudil mezi demonstranty neuvěřitelné nadšení - lidé tleskali, skandovali, pískali, mávali, zdravili projíždějící vlajkami... Bylo to až dojemné, jak poznamenal i Martin Konvička z pódia, a mnozí byli opravdu naměkko, jak později přiznávali i samotní motorkáři, pro které to bylo opravdu nečekané a neuvěřitelné uvítání. Toto byl onen první ohlas příboje emocí, o kterém jsem mluvila v úvodu.

Následovaly další projevy řečníků - Tomia Okamury z SPD, Evy Hrindové ze skupiny Naštvané matky, následně byl čten i značně rozvleklý dopis jakéhosi italského občana, který se vyjadřoval k migrační situaci v Itáli - zařazení tohoto dopisu ovšem nepovažuji zrovna za dramaturgicky šťastné. Ne snad z hlediska obsahu, ale kvůli tomu, že se takový typ textu nehodí na demonstrace, kde je dav lidí nucen delší dobu stát bez hnutí a poslouchat, nehodí se ani skandovat hesla, vyčerpává to i samotného předčitatele, který pak už v závěru koktá, huhlá apod., do toho obvykle zlobí technika (i tady v bočních řadách už nebylo řečníky slyšet)... Navíc to kolidovalo s dalším programem části účastníků - měli jsme totiž od oněch motorkářů slíbený odvoz autobusy na místo konání rockového festivalu, kam po demonstraci zamířili, ovšem ty autobusy zřejmě vzhledem k tomu, že demonstrace přesáhla vymezený čas, odjely prázdné. Tedy toto příště už zažít nechci.

Tento kiks měl i další následky - posledním řečníkem byl ten, na kterého mnozí čekali nejvíce, už zmíněný Martin Konvička z Bloku proti islámu. Nepřijde mi vhodné, aby byl ponecháván čekání půl hodiny a více, zvláště na parném slunci a v obleku. Je to nepříjemné pro něj i pro účastníky demonstrace, kterým pak už nezbývá mnoho sil na to, aby mu vůbec věnovali pozornost nebo na něj nějak více reagovali.


Martin Konvička a jeho projev (foto RB)


U reakcí publika bych se ještě ráda zastavila. Nejsem totiž sama, komu nesmírně vadilo občasné pořvávání davu "Čechy Čechům!". Což o to, že se taková věc dostane do médií na úkor toho, co vše tam zaznělo jiného... Ale chtěla bych vzkázat těm, kteří by jinak se skandováním něčeho takového sami nezačali a připojili se k tomu jen proto, že to řval soused vedle nich a že "bylo potřeba něco křičet, aby nás bylo slyšet": "Lidi, prosím vás, NEBLBNĚTE! Zvolání 'Čechy Čechům' je logický nesmysl! Spousta lidí, kteří demonstrovali s vámi a vedle vás, totiž nejsou 'stoprocentní' Češi. Včetně takového Okamury nebo Konvičky, nebo třeba blogerky Ley Vojtekové, místopředsedy pražské divize BPI a dalších. Možná i vy sami máte v příbuzenstvu nějakého toho polovičního Němce, Poláka nebo Slováka. Něčí původ ještě neznamená, že dotyčný nemůže chtít bojovat za stejnou věc jako my, tzn. být proti přijímání migrantů, proti islámu... Mnohdy dokonce naopak je proti těmto věcem víc než ti tzv. 'stoprocentní Češi', právě proto, že (jak mimochodem zmínil i Martin Konvička ve svém projevu) má s těmito věcmi bližší zkušenost a větší možnost srovnání. Takže prosím vás přestaňte degradovat sami sebe a tyto lidi takto stupidními zvoláními (od kterých se Blok proti islámu právě s vědomím těchto faktů distancuje). Přejte Čechy SLUŠNÝM a PRACOVITÝM lidem bez ohledu na to, z kterých míst sem přicházejí. Pro ty, kteří to vidí jinak, na demonstracích IVČRN a BPI není místo - tady to prošlo jen proto, že organizátorem byl někdo jiný."

Po skončení projevů (jejichž obsahem se tu nezabývám, můžete si je snadno najít na internetu) bylo rozhodnuto, že se účastníci demonstrace přesunou v průvodu přes město před Úřad vlády. Pro mne osobně tak nastala chvíle zmatků, protože jsem nevěděla, zda se toho průvodu "musíme" zúčastnit všichni, případně jak je to s oním odjezdem na rockový festival. Nakonec se situace vyvinula tak, že jsem ještě s jedním známým dobíhala průvod, který se nám vzdálil až kamsi do Štěpánské. Čili to příjemné taky nebylo, ale uznávám, že to byla i moje organizační chyba. Průvod samotný byl ovšem vcelku fajn, krásné počasí, turisté i domorodci postávající po okrajích cesty, občas někdo zamával nebo zatleskal, vlevo pod námi Vltava a za ní panorama Hradčan, a do toho občasné skandování (byť bohužel několikrát včetně toho nechutného nesmyslu popsaného nahoře)...


za momentku z průvodu díky RB


Dění u Úřadu vlády jsem pak už příliš nesledovala, po čase jsme se s několika známými odtrhli a šli celou akci zhodnotit do nedaleké restaurace. O něco později jsme se pak ještě vraceli hlavní trasou přes Staroměstské náměstí na Václavák, kde jsme byli konfrontováni jednak s "přínosnou" multikulti realitou (černošští dealeři drog stojící na svých obvyklých místech), jednak s jakýmsi uskupením křesťanů, demonstrujících u koně.  

Taková tedy z mého pohledu byla poslední akce s účastí IVČRN / BPI. V něčem pozitivní, v něčem ne příliš vydařená. Na druhou stranu takové fiasko, jaké předvedli titíž organizátoři 18. července u koně, to nebylo. 
 
;