17. 9. 2015

Jak si islámoklastka odskočila zablokovat přechod přes státní hranice

(akce svolaná hnutím Úsvit Národní koalice, Dolní Dvořiště, 16.9. 2015)

To si takhle jednou dopoledne sedíte v nejmenovaném obchodním centru u restaurací. Víte, že na ten den je svolaná akce "blokujeme přechod přes státní hranice v Dolním Dvořišti", ale vzhledem k tomu, že domlouvání odvozu je teprve v procesu organizace, příliš se nevzrušujete - buď to vyjde, nebo místo vás hranice zablokuje někdo jiný. A tak se cpete kuřecím z čínské restaurace (kdyby to náhodou vyšlo, ať nejste celý den hlady), surfujete po internetu... pak pár SMSek, telefonát - a věci najednou naberou rychlý spád. Honem sbalit nádobíčko a uhánět na metro, a pak se v centru města vztekat nad pozdě jedoucí tramvají, rozkopanými ulicemi, pod nohy se pletoucími turisty...

Střih. Dodávka, tři osoby uvnitř, aneb už jsme na cestě k přechodu přes hranice. Dva neznámí sympatičtí mládenci a islámoklastka, česká vlajka kryjící záď vozu. Nabíráme dalšího kolegu a vystrkujeme ze střešního okna i vlajku IVČRN, kterou má s sebou. Stylové, ne?

Další střih. Dojíždíme o pár minut později než ostatní, akce už začala. Přebíháme silnici a dobíháme na místo, kde střídavě hovoří na mikrofon Petr Hampl a Jana Volfová, na improvizovaném pódiu poblíž přistaveného traktoru. Na místě je kolem 150 lidí, většina s vlajkami a transparenty, pár zástupců médií a fotoreportérů, a také asi čtyři kousky ze Strany Zelených, zoufalé z toho, že se s nimi nikdo příliš nebaví a nereaguje zrovna na jejich tupé transparenty ve stylu "Pomáhejme potřebným" (mimochodem, na to, že je islámoklastka momentálně ve značné finanční nouzi, si ještě nevšimla, že by jí nějaký Zelený šel dělat dobrovolně otroka, tedy, ehm, pomáhat... ale co není, může samozřejmě být, nikomu v tom nebrání).

Změna scény - proslovy skončily, bereme se za ruce a přecházíme o pár metrů dál vytvořit za asistence policie lidský řetěz přes silnici. Doprava stojí. Vlajky vlají, transparenty jsou hrdě vztyčeny, lidé skandují. Jana Volfová s Petrem Hamplem k nám ještě krátce promlouvají. Mimochodem, zastavení dopravy na tomto místě bylo vyhodnoceno jako přestupek, jeho sankce je v současné době prý v jednání, jak psala právě Jana Volfová - lidé už jí nabízejí, že se na jeho uhrazení složí. Akce nakonec trvá jen asi 10 minut oproti plánované půlhodině, přece jen nechceme trestat řidiče, kteří jsou v tom nevinně, ta akce měla mít hlavně symbolický a propagační význam, který byl tedy naplněn dostatečně. Po akci se ještě krátce zastavíme u několika hloučků známých i neznámých lidí (jako vždy), vyfotíme se s pár transparenty, a pak, protože nás čeká ještě cesta domů, už sundáváme vlajku a vyrážíme přes Budějovice zpátky ku Praze.

Co dodat ke zpáteční jízdě, která se nesla ve znamení neuvěřitelného nestíhání a pár momentů bloudění? Snad jen: všechna čest kolegovi FR v roli řidiče, MV coby navigátorovi a vyhledávači dalších spojů, a v neposlední řadě i JJ, že se samými nervy nezhroutil a stihnul na autobus doběhnout na minutu přesně (ale příště si ty plechovky od piva po sobě uklidí, že?). Díky, chlapi, jste borci a bylo to s váma fajn!


A následovat mohou další díky: Janě Volfové, za to, že vše zvládla zorganizovat a ustála i sluníčkářskou provokaci se slíbeným autem, které pochopitelně nakonec nedorazilo a dotyčné slunce se k tomu i přiznalo v telefonátu chvíli před vyjetím z Prahy. Dále všem, které jsem potkala na místě - Petrem Hamplem počínaje, přes fotografa Jirku Slámu (oprava: SKVĚLÉHO fotografa!), Romana a další z pořadatelské služby, až po šajtána nejvyššího, čili Martina Konvičku, toho času řešícího o pár stovek kilometrů dál jednu dost bolestnou rodinnou záležitost, která mu zabránila se zúčastnit taky.  
 
;