31. 8. 2015

Jak jel Bittner na vandr


Jářku, to je vám, milí čtenáři, švanda! Čtu si tak vaše reakce na poslední text, který se zalíbil i našemu leaderovi docentu Konvičkovi a pomohl mi ho zpropagovat. Ne, zatím nepřišla žádná další hlava na MOU adresu (ona známá z předchozího článku se taky neozývá), ani kolem nepobíhala rozkošná multi-kulti děvčata pokřikující po lidech oplzlosti a snažící se je potřísnit svými tělními tekutinami (fuj!). Jen jedno slunce se na facebookové zdi Martina Konvičky odvážilo oponovat... tedy, oponovat... Přiznalo se, že by si na člověka, uvažujícího o nutnosti kteréhokoli občana zaplatit zdravotní pojištění v jakkoli svízelné situaci taky plivlo, pak se (opět marně) pokusilo vydělit se z kategorie "sluníček" tím, že "nepochopilo" její definici, načež začalo prohlašovat, že "autor článku spekuluje o rodinném a soukromém životě sluníček a jde jen o výplod jeho básnického střeva"...

No zkrátka luxusní slunce. Jakým svého času byla i sama autorka těchto řádků. Batikovala závěsy ve svém pokoji, jednu půlku mládí prožila na soukromém jazykovém gymnáziu, druhou v čajovnách, před přípravou na maturitu dala přednost učení se pravidlům japonské deskové stolní hry zvané go... a pokud jde o její vysokoškolská studia, ta byla ve dvou případů ze tří zaměřena pouze na multikulturu a různé subkultury a minority a jejich správné chápání a dostatečnou toleranci. Takže se dá říci, že se dotyčná autorka mezi sluníčky pohybovala dost dlouho na to, aby je poznala a aby se jí to či ono slunce občas se svým soukromím svěřilo. Zbytek už pak zařídila další praxe, když se autorka od tohoto společenství oddělila a vrátila se k původním hodnotám, ze kterých vyšla. Už mnohokrát psala, jak na ni působí, když takové sluníčkové jedince potkává na akcích zaměřených proti islámu, proti přijímání tzv. uprchlíků atd. Prostě tam podle ní nechodí spokojení a vyrovnaní lidé, kteří by si tam přivedli své rodiny, které by jejich názor podpořily. Spokojení lidé neházejí po druhých lidech jídlo, které navíc následně drze požadují pro někoho, kdo je údajně v nouzi.

Tolik tedy můj skromný názor. A vida, ono stačilo počkat, až se nějaký takový modelový příklad sluncete objeví v plné kráse. Ani to netrvalo tak dlouho. Stačilo zavítat na mně důvěrně známé místo - web Deníku Referendum. Když už mu dnes v odpoledních hodinách dělala takzvaně veřejnoprávní televize reklamu (čehož si všiml i prezident Zeman na dnešní tiskové konferenci), proč se nepodívat, co je tam nového. Nechala jsem se tedy nalákat titulkem, ve kterém nám vrchní slunce, pan Petr Bittner, slibovalo, že nás prostřednictvím fejetonu vezme do "monokulturního" Rožnova pod Radhoštěm. (pozn. měla bych asi dát odkaz, ale nějak se mi nechce tomu plátku zvyšovat čtenost...)

Nu, hned na úvod jsem si ověřila, že to, co pan Bittner stvořil, fejetonem opravdu není. Už proto, že s vymýšlením pointy se autor příliš nezdržoval, v lehkém a čtivém stylu to také psáno není, zato je tam množství těžkopádných metafor... Zkrátka, napsat fejeton není nic jednoduchého a ani po těch letech strávených na žurnalistice a kulturních a literárních oborech spojených s různými typy textů a literárních útvarů bych se do něčeho takového jen tak z voleje sama nepouštěla.

Co mě ovšem překvapilo, že spíš než fejetonem nebo alespoň cestopisnou reportáží kratšího formátu jde v páně Bittnerovo textu spíše o osobní zpověď plnou velmi intimních informací. Dokonce, což je to nejšílenější a nejvtipnější a nejméně očekávané, se to do velké míry podobá oněm osobním textům, které jsem tu na svém blogu zveřejnila já! Pan Bittner je mi v mnohém podobný! Aspoň pokud by člověk věřil tomu, co o sobě tvrdí. Byť při dalším pohledu jsou rozdíly mezi námi patrné - pohleďte sami:

Petr Bittner se rozhodl svůj text začít vzpomínkami na dětství - prý je městským dítětem z Pardubic, které se sám rozhodl definovat na základě "konfliktu se sousedním Hradcem Králové", jinak toto město popisuje jen jako sídlo chemičky Paramo a skrze prisma sídliště, na kterém bydlel. Tolik páně Bittnerův vztah k rodné hroudě a jeden z prvních rozdílů mezi námi dvěma - snad si ještě laskavý čtenář vzpomene, jak jsem já líčila své dětství ve spojení s poznáváním svého okolí a především získáváním pozitivního vztahu k němu. Toto panu Bittnerovi nic neříká a já to prozatím ponechám bez hodnocení.

V následujících odstavcích se dozvíme něco bližšího o tom, proč možná pan Bittner své rodné město takto vnímá. Vrhl na nás totiž svůj chorobopis, ve kterém se svěřuje, že ani během puberty nemohl navázat se svým městem a okolím důvěrnější vztah, protože prý byl pod vlivem silných léků, které mu měly tlumit alergii "způsobenou životem poblíž chemičky". Nu, kdo jiný by se k tomuto bludu měl vyjádřit, než já, která jsem prožila pod vlivem silných léků tlumících projevy alergie a astmatu celé dětství a ranou pubertu, aniž by to na mě zanechalo podobné stopy jako na panu Bittnerovi nebo mi to zkazilo vztah k domovu?

Ne, nemíním tu samozřejmě popírat negativní vliv znečištěného ovzduší na dětské plíce či pokožku. Nicméně pan Bittner poněkud opomenul fakt, že jakákoli alergie je především psychosomatická nemoc, tedy že pro její vyléčení je krom léčby medikamenty nezbytná změna myšlení a chování nemocného. Píšu to z pohledu člověka, který se z velmi silných alergií a astmatu vyléčil, čili si něčím takovým musel sám projít, určité věci pochopit a začít je vnímat a hlavně dělat jinak. Možná jsem měla i štěstí na lékaře, kteří mi nepsali nekvalitní léky s tlumivým účinkem, které pan Bittner zmiňuje, ale místo toho mě posílali opakovaně do dětských léčeben, abych se zapojovala do kolektivu lidí, kteří jsou na tom podobně jako já, a s nimi se za přispění účinnějších léků a terapií realizovala jako téměř zdravé dítě a mimo jiné tak i pracovala na psychické stránce oné nemoci. Každopádně i když jsem prožila dětství na venkově, kde byl sice oproti "chemickým Pardubicím" čistý vzduch, ovšem plný pylu, prachu, plísní a roztočů ze srsti domácích zvířat všeho druhu, nemám potřebu na svou rodnou dědinu plivat tak, jako to činí pan Bittner s Pardubicemi. Přijde mi, že on by nebyl spokojený, ani kdybychom si ta místa vyměnili.

Pojďme ovšem dále, takto (sebe)definovaný pan Bittner nás seznamuje s tím, že se letos rozhodl cestovat po naší zemi (upřímně řečeno netuším proč) a bere nás do vlaku směřujícího do Rožnova pod Radhoštěm. Což o to, ve vlaku jsem vzhledem k výše popsaným rokům studia strávila hodiny a hodiny, jezdívala jsem jak do Olomouce, tak i do autorových rodných Pardubic (sic!), takže vím, že se tam dá zažít mnohé. Budiž, prokousejme se tedy autorovým fňukáním (už bychom si na ten tón měli pomalu zvykat, lepší to nebude) nad tím, že jel zrovna zpožděným vlakem, ve kterém nešla otevírat okna a nevyhnul se kontaktu s ostatními spolucestujícími (ano, i opilí bílí manažeři mají pořád ještě právo cestovat vlakem), zajásejme si povinně nad tím, že ve voze se dokonce nacházeli i cestující z Asie (kteří jsou samozřejmě morálně přijatelnější už jen proto, že jsou z Asie a zrovna opilí nebyli). Nic proti vkusu, ale sláva, už můžeme autora vypustit do Rožnova.

Tedy jestli se mu tam bude chtít. Nejdřív zdlouhavě řeší nápis na triku mladého muže u nádraží (osobně si myslím, že mu spíš vadilo, že tam byl dotyčný s partnerkou a dítětem v kočárku, což jsou věci, na které slunka obvykle hned tak neaspirují). Nechtít multi-kulti a dát si to na triko zřejmě panu Bittnerovi způsobuje vyrážku na první pohled a pachatel by se měl urychleně odstranit z jeho dohledu, než autor začne modrat a lapat po dechu. Následně ho napadlo fotit si grafitti na zdi - evidentně ho to neuklidnilo, když se vůbec musí zamýšlet nad symbolikou, ve které se kladivo a srp z komunistického loga vzájemně ničí. Takže antikomunismus je další alergen, na který pan Bittner reaguje. Asi se jako antihistaminikum používá... komunismus? To fňukání a hledání vnějšího nepřítele v předchozích odstavcích by tomu odpovídalo.

Dále si pan Bittner stěžuje, že v patnáctitisícovém Rožnově potkal za celou dobu pobytu jen samé lidi stejné barvy pleti, jako má sám. Nějakým mně neznámým způsobem z toho dedukuje, že barva pleti implikuje odlišnou kulturu, resp. multi-kulti jako takové, a ptá se, proti čemu to ti oškliví bílí domorodci chtějí bojovat, když tam vlastně žádná jiná kultura (rozuměj barva pleti) přítomna není. Inu, psala jsem minule o sebe-nenávisti sluníček, opakovat to tu dnes nebudu. Ostatně autor prozrazuje svou anamnézu dál - prý "když je příliš dlouho (4 dny, pozn.aut.!) vystaven kontaktu s jednou kulturou a rasou, dostává deprese". Jo jo, alergik od dětství... všichni kolem mě skákejte a vytvořte mi vhodné prostředí, nebo vám umřu před očima, a když ani to na vás nezabere, dostanu deprese. A vida, pan Bittner si dokonce i v Rožnově dokázal najít alternativu k antidepresivům a kapkám do očí - cedulku s nápisem "sponzorováno Norskými fondy" na stěně místního skanzenu! Nepochybně je tam instalovaná jen pro podobné případy, jako je pan Bittner, mám za to, že místní by se docela dobře obešli bez ní... ostatně když jsem tam byla kdysi jako malé dítě s rodiči na výletě, ještě tam nic takového nebylo, protože jednak neexistovaly samotné Norské fondy, jednak se neplýtvalo státními penězi na nesmysly typu nejmenovaných "nenávist potírajících" mediálních projektů. Jde o pouhý přesun priorit a jim příslušejících finančních obnosů, nic, co by kterákoli z našich následujících vlád neměla mandát změnit.

Ovšem zpět k páně Bittnerovu pobytu v Rožnově. Nadopoval se nám tabulkou Norských fondů a nějak mu v závěru došel dech i slova, už se omezil jen na komentování pořízených fotografií. Nejprve se mu nelíbí klubovna místních podnikatelů. Asi oslabuje účinek komunistického antihistaminika, které pan Bittner požil předtím. Pak si v regálu místní samoobsluhy všiml, že výrobce bonbonů Nestlé se přizpůsobil politkorektnímu diskursu a nabízí "želé bonbony pro holky" a "želé bonbony pro kluky" (pozn. pro p. Bittnera: nejen v Rožnově...). Skutečně zážitek hodný zvěčnění, obvykle si také v obchodě fotím čističe toalet a nabídku deštníků, když jedu někam na výlet. Pak Bittner glosuje své návštěvy místního kina - zda za kvalitu jím vybraných filmů můžou odmítači multikultury bílé barvy pleti vlastnící živnostenský list už ale neříká. Zato ukazuje, co mu zřejmě chybí, když komentuje další obrázek, na kterém jeden gumový dinosaurus ve výloze místního hračkářství jede na zádech jiného... podle p. Bittnera prý spolu mají sex. Freud by řval. Celá ta bolestná fotoeskapáda je zakončena záběrem na místní zverimex, na kterém marně hledám něco zajímavého či hodného komentování... ale co chtít po někom, kdo si fotí bonbony v regále, že...

Závěrem: už tedy víme, že astma a alergie jsou úspěšně vyléčitelné, pokud o to pacient stojí a něco tomu obětuje. Oikofobie rovněž - v případě Rožnova by na to mohla zabrat třeba návštěva místního Domova Kamarád, což je stacionář pro mentálně a tělesně handicapované, řízený člověkem na vozíku, kterého jsem za ta léta ještě nezažila fňukat tak, jako to učinil pan Bittner se slzícíma očima v tak krátkém textu. Mít tu možnost, jela bych tam hned. Pochybuju, že tam pan Bittner během svého pobytu zavítal.

Jeho škoda. Myslím, že si můžeme svou identitu užívat nadále i bez ohledu na jeho záchvatovité stavy a z nich plynoucí komentáře. Alespoň já osobně na ně už nemíním reagovat, děkuji za prozrazení důvodu, proč se toho mám zdržet. Holt jsem ještě pořád tou humanistkou, která soudí, že nemocným se má pomáhat... tak kdyby bylo nějaké slunce tak laskavo a Petru Bittnerovi pomohlo, když je až v takovémto stavu... Děkuji.


P.S.: v Pardubicích je docela hezky! A v Hradci Králové taky!  
 
;